گوهر عشقی، مادر ستار بهشتی، جوان وبلاگنویسی که سال ۹۱ در بازداشتگاه پلیس فتا به دست ماموران کشته شد، خبر داد که اینستاگرام حساب کاربریاش را مسدود کرده است. پیش از این هم گزارشهایی درباره نفوذ جمهوری اسلامی در اینستاگرام برای حذف پستهای مرتبط با اعتراضات ایران منتشر شده بود.
گوهر عشقی روز جمعه ۱۶ دی، در واکنش به این اتفاق در توییترش نوشت: «هیچوقت دنبال خودنمایی نبودم. من درد دارم، درد از دست دادن همدم و پرستارم! من دادخواهم نه خودخواه ….
او بسته شدن حساب کاربریاش در اینستاگرام را با ادامه تهدیدات جمهوری اسلامی علیه خود مرتبط دانست و نوشت: «قراره توی این روزهایی که تهدیدات رو زیاد کردین، وعده کشتن من رو دادید، صدای من رو خاموش کنید؟ من آیینه ۴۳ سال درد مردمم، نمیشکنم! تکثیر میشم.»
پس از این اتفاق، شماری از کاربران در شبکههای اجتماعی، همزمانی بسته شدن حساب این مادر دادخواه را با گرفتن تیک آبی حساب ابراهیم رئیسی قابل توجه خوانده و گفتند اینستاگرام به قاتل تیک آبی میدهد و صدای کشتهشدگان را خاموش میکند.
سحر بهشتی، دختر گوهر عشقی نیز در توییتر خود با اشاره به محدودیتهایی که اینستاگرام در ۱۵ ماه گذشته برای حساب کاربری بنیاد ستار بهشتی ایجاد کرده است، نوشت: «حالا هم اکانت مادرم رو بستند … واقعا فکر میکنید مادرم با این کارها خسته میشه؟ ساکت میشه؟ یعنی بعد از ۱۱ سال هنوز نشناختیدش؟! واقعا تاسفباره
خبر بسته شدن اکانت اینستاگرامی گوهر عشقی را مجید نیکام، مدیر بنیاد ستار بهشتی، با عنوان اقدامی در راستای خاموش کردن صدای اعتراض این زن دادخواه منتشر کرد.
او به کنایه از «سرکوبکنندگان خاموش مردم ایران در اینستاگرام» قدردانی کرد و گفت: «آیا اینستاگرام از کشته شدن مردم ایران منفعتی میبرد؟»
صفحه اینستاگرام گوهر عشقی به خیزش انقلابی و اعتراضات سراسری در ایران میپرداخت و بسته شدن آن، یادآور اثرگذاری جمهوری اسلامی بر مسوولان این شبکه اجتماعی برای حذف تصاویر اعتراضات مردم ایران است.
آذر ماه امسال نشریه بیلد آلمان در گزارشی با عنوان «آیا کارمندان آلمانی اینستاگرام به ملاها کمک میکنند؟»، به حذف برخی پستهای اعتراضی مرتبط با ایران از شبکه اجتماعی اینستاگرام، از جمله چند پست حساب کاربری ایراناینترنشنال پرداخت.
در این گزارش اشاره شد که نظارت بر محتوای فارسی اینستاگرام در آلمان انجام میشود.
بیلد اما نوشت که ماجرا تنها به این جا ختم نمیشود و گفته میشود برخی از ناظران بر محتوای فارسی در اینستاگرام، نگرش مثبتی نسبت به رژیم ایران دارند و قوانین اینستاگرام را به طور سختگیرانهای علیه اپوزیسیون جمهوری اسلامی تفسیر میکنند تا پستهای انتقادی از رژیم را حذف کنند.
اما پیش از اعتراضات جاری در ایران و روز ۱۳ خرداد هم گروهی از ایرانیان مقابل ساختمان تلاس اینترنشنال، شرکت آلمانی مسوول بررسی محتوای اینستاگرام تجمع کردند.
دفتر شرکت تلاس اینترنشنال در اسن آلمان واقع شده و این شرکت مسوولیت نظارت بر پستهای منتشر شده در اینستاگرام و فیسبوک، از زیرمجموعههای شرکت متا را بر عهده دارد.
پیش از این سازمانهای حقوق بشری «آرتیکل۱۹»، «اکسس ناو» و «کمپین حقوق بشر در ایران» در بیانیهای مشترک با اشاره به اقدامات اینستاگرام در حذف ویدیوها و پستهای مرتبط با نقض حقوق بشر و اعتراضات در ایران، از شرکت متا خواسته بودند فورا در سیاست خود در مورد محتوای فارسی در اینستاگرام تجدید نظر کند.