سومین ساخته سعید روستایی، امتیاز حضورهای جهانی و اکران فرانسه را دارد و به لحاظ زمانی و سوژه محتوایی نیز پیرو علاقهمندی اعضای آکادمی است، اما چالشهایی جدی میان روستایی و مدیریت سینما برقرار است که خود به تنهایی میتواند این فیلم را از گردونه رقابت کنار بگذارد.
به گزارش هنر امروز، در شرایطی که هیأت انتخاب نماینده ایران برای اسکار بدون اعلام رسمی به آکادمی اسکار معرفی شدهاند و نزدیک به 40 روز برای معرفی نماینده ایران باقی مانده، خبرگزاری ایرنا 5 فیلم را دارای بیشترین شانس معرفی به اسکار ۲۰۲۳ دانست: «برادران لیلا»، «موقعیت مهدی»، «جنگ جهانی سوم»، «شب داخلی دیوار» و «بی رویا».
همشهری نوشت : با توجه به اینکه برادران لیلا و شب داخلی دیوار، پروانه نمایش ندارند، بعید بهنظر میرسد این دو فیلم بختی برای حضور در اسکار داشته باشند و مشخص نیست خبرگزاری دولت بر چه اساسی نامشان را در فهرست گزینهها قرار داده است. با توجه به آنچه از لحظه حضور فیلم برادران لیلا در کن رخ داده (که تبعات و حاشیههایش همچنان ادامه دارد) قرار گرفتن نام فیلم سعید روستایی، در فهرست گزینههای اسکار، زیادی رؤیاپردازانه بهنظر میرسد.
در گزارش ایرنا، «موقعیت مهدی» دارای بخت و اقبال بالا برای معرفی به اسکار دانسته شده و درباره آخرین وضعیت فیلم سعید روستایی آمده: «سومین ساخته سعید روستایی، امتیاز حضورهای جهانی و اکران فرانسه را دارد و به لحاظ زمانی و سوژه محتوایی نیز پیرو علاقهمندی اعضای آکادمی است، اما چالشهایی جدی میان روستایی و مدیریت سینما برقرار است که خود به تنهایی میتواند این فیلم را از گردونه رقابت کنار بگذارد.
مدیریت سینمایی از یک سو مصر به اعمال موارد تعیینشده برای این فیلم است و روستایی هم همچنان برساز عدمرعایت این موارد مینوازد. در چنین شرایطی که اصطکاک عمیقی میان این دو قطب ایجاد شده است، خسران اصلی به سینمای ایران بازمیگردد که نمیتواند چنین نمایندهای را به آکادمی معرفی کند. بنابراین اگر طولانیشدن پروسه معرفی نماینده به چانهزنی برای رفع مشکل برادران لیلا مربوط باشد، میتوان آن را عقلانی و منطقی دانست چراکه این فیلم، آن مسیر ابتدایی معرفی فیلم به جامعه سینمایی جهان را پیموده و در این زمینه، چند قدم جلوتر از سایر گزینههای احتمالی سینمای ایران قرار دارد.»
در این گزارش، فیلم «شب داخلی دیوار» وحید جلیلوند هم دارای فاکتورهای لازم موفقیت دانسته شده که ممکن است مشکلات نمایشش با رایزنی حل شود. در این گزارش «جنگ جهانی سوم» هومن سیدی به لحاظ عدمچالش با مدیران سینمایی جلوتر از فیلمهای سعید روستایی و وحید جلیلوند دانسته شده است؛ فیلمی که میتواند برای آکادمی وسوسهبرانگیز باشد.
همچنین دیگر فیلم دارای بخت از نظر این خبرگزاری «بیرویا» به کارگردانی آرین وزیر دفتری است. جایزه بهترین فیلم خارجی زبان که از سال ۲۰۱۹ به بهترین فیلم بینالمللی اسکار تغییر نام داده از ۱۹۵۶ اهدا میشود. برای شرکت در نود و پنجمین دوره اسکار نیز شرط شرکت فیلمهای منتخب این است که در فاصله یکم ژانویه ۲۰۲۲ تا ۳۰ نوامبر ۲۰۲۲ در کشور خود اکران شده باشند. زمان معرفی نماینده هر کشور تا ۳ اکتبر (۱۱ مهر) است.