محققان در دانشگاه تگزاس آستین آمریکا ابزاری را معرفی کردند که وجود تومور و نشانههای سرطان را در بدن موجود زنده در ده ثانیه تشخیص میدهد.
آنها میگویند استفاده از این دستگاه دستی میتواند جراحی برای برداشتن تومور را سریعتر، ایمنتر و دقیقتر کند و نگرانی از باقی ماندن سلولهای سرطانی را در اطراف تومور برطرف کند.
بررسیها نشان داده ابزاردر ۹۶ درصد موارد در تشخیص بافت سرطانی موفق است.
این دستگاه برای تشخیص سرطان، متابولیسم منحصر به فرد سلولهای سرطانی را بررسی میکند که با متابولیسم سلول سالم فرق دارد؛ سلول سرطانی بسیار سریع و شدید رشد میکند، تقسیم میشود و گسترش پیدا میکند از این رو متابولیسم آن با سلول سالم فرق میکند.
این ابزار چگونه کار میکند؟
این دستگاه روی بافت مشکوک به سرطان قرار داده میشود و قطرهای کوچک از آب آن را آزاد میکند.
مواد شیمیایی داخل سلول در این قطره وجود دارند و به همراه قطره آب به داخل قلم مکیده میشوند تا این دستگاه آن را تجزیه و تحلیل کند.
این قلم به یک طیفسنج جرمی وصل میشود که در هر ثانیه میتواند جرم هزاران ماده شیمیایی را اندازه بگیرد. با بررسی مواد شیمیایی موجود در سلول پزشکان میتوانند بگویند آیا بافت بررسی شده سرطانی است یا سالم.
معمولا، چالش جراحان پیدا کردن مرز بافت سرطانی سرطان با بافت طبیعی است. در برخی از تومورها این مرز واضح است اما در برخی سرطانها این مرز مشخص نیست.
اگر جراح بافت سرطانی را به اندازه کافی برندارد و سلولهای سرطانی باقی بمانند آنها دوباره رشد و گسترش پیدا میکنند، اگر جراح بیش از حد بافت را بردارد ممکن است به عملکرد عضو آسیب بزند.
اما اکنون این دستگاه به جراح کمک میکند به اندازه کافی بافت سرطانی را جدا کند طوری که سلول سرطانی باقی نماند.
لیویا ابرلین، استادیار شیمی در دانشگاه تگزاس، به بیبیسی گفت: “آنچه در مورد این فناوری هیجانانگیز است این است که چگونه بسادگی نیاز بالینی را برآورده میکند.”
این دستگاه آخرین تلاش برای بهبود دقت جراحی سرطان محسوب میشود که در موفقیت جراحی برای برداشتن تومور اهمیت حیاتی دارد. پیش از در سال ۲۰۱۳، محققان دانشگاه کالج امپریال لندن یک چاقو ساخته بودند که میتوانست تشخیص دهد بافتی که زیر چاقوی جراحی است سرطانی است یا نه. گروهی از محققان در دانشگاه هاروارد آمریکا هم چند ماه برای اینکه تعیین کنند چقدر از تومور مغز باید برداشته شود از لیزر استفاده کردند.
برگرفته از سایت بی بی سی