هفتهنامه اشپیگل روز جمعه ۸ نوامبر (۱۸ آبان) مصاحبهای طولانی با عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران انجام داد و از جمله از او درباره مرگ جمشید شارمهد پرسیده است. بخش اصلی این مصاحبه به سرنوشت جمشید شارمهد و چگونگی کشته شدن او اختصاص داده شده است.
عباس عراقچی در ابتدای این مصاحبه میگوید شارمهد “به عنوان یک ایرانی دستگیر شده بود” زیرا جمهوری اسلامی تابعیت دوگانه را به رسمیت نمیشناسد.
عراقچی ادعا کرده است که جمشید شارمهد به ایران منتقل شده و در دادگاه محاکمهای عادلانه دریافت کرده و “تحت قوانین ایران بهعنوان یک تروریست به اعدام محکوم شده است”.
خبرنگار اشپیگل به این نکته اشاره میکند که “شارمهد هنگام سفر به دبی ربوده و شکنجه شده است. طبق استانداردهای بینالمللی، محاکمهای عادلانه و شفاف دریافت نکرده، اجازه انتخاب وکیل نیز نداشته و از مراقبت پزشکی مناسب در بازداشت برخوردار نبوده است.”
عراقچی در پاسخ ادعا کرده است “شکنجه در جمهوری اسلامی ممنوع است و شارمهد علنا به اعمال خود اعتراف کرده بود و نیازی به وکیل نداشت و شواهد موجود هم ذکر شدهاند”.
وزیر خارجه ایران در پاسخ به خبرنگار اشپیگل که پرسیده آیا جمشید شارمهد اعدام شدهَ، توضیح میدهد: «آقای شارمهد دیگر در این دنیا نیست و اینکه آیا او اعدام شده یا به مرگ طبیعی فوت کرده، فرقی نمیکند. وقتی مرگ فرا برسد، فرا رسیده است.»
عراقچی در ادامه اظهار تاسف کرده است که این موضوع روابط آلمان و ایران را تحت فشار قرار داده است.
وزارت خارجه آلمان در واکنش به اعدام جمشید شارمهد کنسولگریهای جمهوری اسلامی در فرانکفورت، هامبورگ و مونیخ را تعطیل کرد.
مقامات جمهوری اسلامی درباره مرگ شارمهد نیز تاکنون شفافسازی نکردهاند.
اصغر جهانگیر، سخنگوی قوه قضائیه ایران در سخنانی مبهم به خبرنگاران گفت که “جمشید شارمهد به اعدام محکوم شد، اما او کمی پیش از اجرای این حکم درگذشت”.
سخنگوی قوه قضائیه در حالی این اظهارات را بیان کرده است که قبلا قوه قضائیه در پورتال رسمی خود از اجرای حکم اعدام شارمهد خبر داده بود.
غزاله شارمهد، دختر جمشید شارمهد نیز روز دوشنبه ۴ نوامبر (۱۴ آبان) در مصاحبهای با خبرگزاری فرانسه گفته است: «در مورد اینکه چه اتفاقاتی ممکن است افتاده باشد، احتمالات زیادی وجود دارد. او ممکن است مسموم شده باشد، ممکن است در اثر بیش از ۱۵۰۰ روز حبس انفرادی و بدرفتاری جان باخته باشد. ممکن است به دار آویخته شده باشد.»
عراقچی درباره تحویل جسد شارمهد گفته است “اگر خانواده او بهطور رسمی درخواستی ارائه دهند، ما هیچ مانعی برای این کار نمیبینیم. اگر خانوادهاش بخواهند، همچنین آمادگی داریم تا کالبدشکافی انجام دهیم.”
غزاله شارمهد در مصاحبه خود با خبرگزاری فرانسه تاکید کرده است: «اکنون بر عهده آلمان و آمریکا است که خواستار تحویل جسد به خانواده شوند. اگر پیکر بیجان او وجود دارد، باید در اسرع وقت بازگردانده شود.»
خبرنگار اشپیگل در ادامه مصاحبه خود درباره سرنوشت حداقل پنج شهروند آلمانی دیگر به همراه بسیاری از شهروندان اروپایی و آمریکایی که هنوز در زندانهای ایران هستند هم پرسیده و گفته است که “حداقل در مورد سه شهروند آلمانی، به نظر میرسد که آنها به عنوان اهرم فشار برای مذاکره در مورد آزادی ایرانیان زندانی در زندانهای غربی نگه داشته شدهاند”.
عراقچی پاسخ مشخصی به این پرسش اشپیگل نداده است.