حتما شما هم تا بحال گه گاهی متوجه این مشکل بخصوص در فصل تابستان شده اید. این مشکل بخصوص در افرادی که پوست نسبتا تیره تری دارند مثل نژاد مدیترانه ای،اهالی خاورمیانه دیده می شود و به مقدار بسیار شایعتری در خانم ها دیده می شود. گاهی همین تغییر رنگ در قسمت داخلی بازوها و ران ها نیز دیده می شود.
علل شایع:
- بعد از Shave کردن: از آنجایی که با shave کردن هنوز ریشه های مو وجود دارند بنابراین گاهی سبب ایجاد سایه و تیره تر شدن پوست این ناحیه می شوند.
البته گاهی حتی با انجام Wax نیز مناطقی از پوست به تدریج آسیب می بیند و کنده می شوند و در طولانی مدت مجددا ممکن است همان تغییر رنگ و ضخیم شدن پوست مشاهده شود.
- تجمع سلولهای مرده: گاهی در طولانی مدت سلولهای از بین رفته در این ناحیه بخوبی جدا نشده و به تدریج تغییر رنگ را ایجاد می کنند.
در این موارد بهتر است از کرمهای و یا فراوردهایی که باعث پوسته ریزی می شوند استفاده کنید.
در اثر استفاده از دئودرانت و ضد عرق ها:
بعضی از انواع دئودورانت و ضد عرق ها به تدریج مسبب ایجاد تغییر رنگ در این ناحیه می شوند که حتی با قطع استفاده نیز تغییر رنگ کماکان باقی می مانند.
بیماری دیابت و سایر بیماریهای غددی:
اصولا افراد مبتلا به بیماری دیابت استعداد ابتدا به تیره شدن پوست در مناطقی مثل گردن، کشاله ران، آرنج و… و زیر بغل را دارند. (Acanthosis Nigricans) بخصوص این عارضه در افراد چاق تر بیشتر مشاهده می شود.
گاهی حتی در افرادی که در مرحله قبل از شروع دیابت قرار دارند (Pre Diabetic Stage) نیز مشاهده می شود.
به ندرت در سایر بیماریهای غدد داخلی مثل کم کاری تیروئید و کم کاری غده فوق کلیه و … مشاهده می شود.
داروها:
بعضی از داروها مثل قرص های ضد حاملگی خوراکی، یا داروهای متعادل کننده کلسترول نیز گاهی سبب ایجاد تغییر رنگ در این منطقه و سایر مناطق پوست می گردند.
عفونتهای باکتریال:
یکی از عوامل پر رنگ تر شدن این منطقه بیماری ارتیراسما (Erythrasma) که در اثر باکتری به اسم Corynebacterium Minutissimum ایجاد می شود. در این حالت نقاط لکه مانند با حدود مشخص و پوسته پوسته به وجود می آیند که خارش متوسطی نیز دارند. اصولا این لکه ها در نواحی مرطوب بدن مثل کشاله ران، زیر بغل و چین های پوستی به وجود می آید. این عفونت بخصوص در نواحی گرمسیری و در افراد چاق شایع می باشد.
حاملگی:
در اثر تغییرات دوران حاملکی به علت بالا بودن استروژن تولید ملانین افزایش می یابد. این افزایش رنگ را در خانم های حامله نه تنها در زیر بغل بلکه در روی صورت نیز به صورت لک حاملگی می توان مشاهده کرد.
لباسهای تنگ و چسبان:
گاهی در صورتیکه شما مداوما لباسهای تنگ و چسبان بپوشید در اثر تحریک پوستی مداوم ممکن است این منطقه شروع به افزایش ضخامت پوست (Hyperkeratosis) به صورت یک واکنش دفاعی کند و به تدریج همین منطقه نیز پررنگ تر خواهد شد. این حالت بخصوص در اثر پوشیدن لباسهای تنگ نایلونی به وجود می آید که قادر به جذب کردن عرق نمی باشند.
خارش:
گاهی بعد از Shave یا Wax ممکن است زیر بغل حساس باشد و خارش داشته باشد در اثر خارش مداوم می تواند به تدریج تغییر رنگ نیز به وجود بیاید.
تماس زیاد با نور آفتاب:
نور آفتاب سبب تحریک سلولهای ملانوسیت و تولید بیشتر ملانین می کردند و زیر بغل به علت داشتن سلولهای بیشتر ملانوسیت تیره تر از سایر مناطق بدن می شود.
استعداد ژنیتیکی:
در بعضی از خانواده ها بخصوص در افرادی که پوست تیره ای دارند اصولا این پدیده می تواند بدون هیچگونه عامل مساعد کننده دیده شود.
پیشگیری:
در مجموع پیشگیری از این مشکل بسیار ساده تر می باشد. در ابتدا بهتر است که نکات گفته شده را بررسی کنید و در صورتی که شما عامل مساعد کننده ای البته به غیر از استعداد ژنیتیکی دارید در جهت رفع و درمان آن اقدام کنید.
- سایش ناحیه زیر بغل با یک لیف یا کرمهای Scrub حداقل 2 بار در هفته
- داشتن تحرک فیزیکی برای جلوگیری از چاقی و استفاده از مواد غذایی سالم
- پوشیدن لباسهایی که عرق را جذب می کنند و از الیاف طبیعی ساخته شده اند.
- خوردن میوه و سبزیجات و غلات به داشتن پوستی سالم و بازسازی سریعتر پوست کمک می کنند.
- کرم های موبر ناحیه زیر بغل ممکن است برعکس باعث تغییر رنگ این ناحیه شوند.
- روزانه دوش بگیرید.
- ضد عرق های مخصوص برای جلوگیری از تیرگی زیر بغل
به طور تجارتی تعدادی از ضد عرق ها نه تنها از تعریق جلوگیری می کنند بلکه سبب سفیدی پوست به تدریج می گردند. به طور مختصر می تواند از Dove Whitening Deodorant , Extra Whitening Roll on Nivea و… نام برد
دکتر مرضیه قوامی