«پدرو سانچز» نخستوزیر اسپانیا، در صفحه رسمی توییتر خود از دیدار با «سارا خادمالشریعه» خبر داد. او چهارشنبه ۵بهمن۱۴۰۱ در حساب توییتری خود نوشت: «امروز چیزهای زیادی از زنی الهامبخش یاد گرفتم. استاد بزرگ شطرنج زنان، سارا خادم. من با تمام توان از زنان ورزشکار حمایت میکنم. شما به بهتر شدن دنیا کمک میکنید.»
او نخستین مقام عالیرتبه سیاسی اروپایی نیست که در ماههای اخیر با یکی از ورزشکارانی که علیه سیاستهای جمهوری اسلامی موضعگیری کرده، ملاقات میکند.
پیشتر، در ۳۰آذر۱۴۰۱، «فرانک والتر اشتاینمایر»، رییسجمهور آلمان، با «علی کریمی»، ستاره سابق فوتبال ایران و باشگاه بایرنمونیخ ملاقات کرده بود.
پدرو سانچز کیست و ملاقات او با دختری که اعتراف کرد در سالهای اخیر به اجبار و فقط مقابل دوربینهای تلویزیونی حاضر به استفاده از حجاب اجباری میشد، چقدر میتواند صاحب اهمیت باشد؟
***
مهمترین دلیل دیدار نخستوزیر اسپانیا با سارا خادمالشریعه چه بود؟
پدرو سانچز، عملا دارای بالاترین مقام اجرایی در کشور اسپانیا است. مقام نخستوزیری در این کشور که با شیوه «پادشاهی مشروطه» اداره میشود، از سال ۱۹۷۸ رسمیت یافت.
او سال ۲۰۱۹ اکثریت آرا را در انتخابات به دست آورد و از ژانویه سال ۲۰۲۰ بهعنوان نخستوزیر اسپانیا، اولین دولت «ملیگرا» از زمان انتخابات دموکراتیک در این کشور را تشکیل داد.
پدرو سانچز، در خانوادهای مرفه متولد شد. پدرش مدیر یک موسسه دولتی و هنری و در زمینه موسیقی، از زیرمجموعه وزارت فرهنگ بود. مادرش کارمند ارشد بیمه تامین اجتماعی که بعدها وکیل شد. مادر و پسر با هم در یک کلاس دانشگاه فارغالتحصیل شدند.
پدرو سانچز از کودکی موسیقی آموخت و در دبیرستان، به بسکتبالیستی قهار بدل شد. در اسپانیا و آمریکا وکالت و حقوق خواند، اما از سال ۱۹۹۸ میلادی و پس از بازگشت از نیویورک، ورزش حرفهای را کنار گذاشت.
او دو اولین را در تاریخ نخستوزیری اسپانیا ثبت کرد؛ اولین نخستوزیری بود که به زبان انگلیسی تسلط داشت و همچنین اولینی بود که رسما اعلام کرد اعتقادی به خدا ندارد و خودش را «آتئیست» معرفی کرد.
پدرو سانچز، به دو دلیل در اسپانیا مورد اقبال عمومی قرار گرفته است؛ شعارهای ملیگرایانه و توجه به حقوق زنان.
شاید همین دومی، دلیلی کافی است که با دختری ساختارشکن، از خاورمیانه دیدار کند.
سال ۲۰۲۰ او در سخنرانیاش ادعا کرد که دولت او برای «وزارت برابری» که در زمینه برابری جنسیتی در این کشور فعالیت میکند، در یک سال مبلغ ۵۰۰ میلیون یورو اختصاص داده است.
پدرو سانچز در همان روز گفته بود: «تنها از طریق فمینیسم است که ما بهترین دموکراسیها را میسازیم، چیزی که برخی نمیخواهند در اروپا اتفاق بیفتد.»
توییت پدرو سانچز یا اظهارات جوزپ بورل؟
به نظر میرسد دلیل دیدار پدرو سانچز، با سارا خادمالشریعه، به آخرین اظهارات شطرنجباز برجسته زن ایرانی برمیگردد.
سارا خادمالشریعه ۲بهمن۱۴۰۱ در مصاحبه با روزنامه اسپانیایی «ال پائیس» گفته بود: «با حجاب، خودم نیستم. احساس خوبی ندارم و بنابراین میخواستم به این وضعیت پایان دهم، تصمیم گرفتم دیگر آن را رعایت نکنم.» او تاکید کرده بود فقط زمانی «روسری» به سر داشت که «دوربینها» در سالن روشن میشدند.
روزنامه اسپانیایی «ال پائیس» مدعی شده بود که این مصاحبه به دلایل امنیتی، در یک مکان مخفی انجام شد.
آنچه سارا خادمالشریعه به زبان آورده بود، برای زنان ساکن ایران «یک اتفاق طبیعی» و برای نخستوزیر ملیگرای اسپانیا که رویکردهایش در توجه به حقوق زنان او را شاخص کرده، مانند یک «فاجعه انسانی» تعریف میشد؛ زندگی تحت تسلط یک حکومت دینی.
همزمان با اظهارات تمجیدآمیز آقای سانچز از یک زن ایرانی در صفحه توییتریاش و انتشار عکسهایی که او را با خانم خادم الشریعه در حال رقابت شطرنج نشان میداد، برخی از کاربران فضای اجتماعی به رویکرد «جوزپ بورل»، هموطن پدرو سانچز و مسوول سیاست خارجه اتحادیه اروپا در قبال جمهوری اسلامی و همراهیاش با حکومت ایران اشاره کردهاند. هرچند که خط فکری نخستوزیر اسپانیا به عنوان یک دست راستی ملیگرا، با جوزپ بورل متفاوت است.
دلیل نگرانی جمهوری اسلامی از ورزشکاران ایران چیست؟
دیدار فرانک والتر اشتاینمایر، رییسجمهور آلمان با علی کریمی و حالا ملاقات پدرو سانچز نخستوزیر اسپانیا با سارا خادمالشریعه، میتواند دلایل نگرانیهای جمهوری اسلامی در کنترل شدید و سختگیریهای جدید در قبال ورزشکاران ایرانی را نشان دهد.
طی ماههای اخیر، بسیاری از اعزامهای ورزشکاران ایرانی به رقابتهای جهانی لغو شده و برخی از ورزشکاران که با هزینههای شخصی خود به این مسابقات رفتهاند نیز، دیگر به وطن برنگشتند.
صحبتهای این قشر جامعه، بازتابی در سطح جامعه جهانی داشته که بالاترین مقامات سیاسی کشورهای اروپایی را، مشتاق به یک ملاقات با این ورزشکاران و شنیدن صحبتهایشان کرده است.
در همین روزهایی که علی کریمی و سارا خادمالشریعه با عالیترین مقامات کشورهای آلمان و اسپانیا دیدار کردهاند، «حمید سجادی»، وزیر ورزش و جوانان و نماینده حکومت در ورزش، از سوی اتحادیه اروپا، به دلیل اعمال فشار بر ورزشکاران ایرانی، تحریم شد.