هیچوقت از شربت سرما خوردگی بعنوان آرام بخش کودک استفاده نکنید
شربت سرماخوردگی کودکان
شربت سرماخوردگی کودکان پدی کلد و یا هر شربت سرماخوردگی کودکان نباید خودسرانه به کودکان زیر سه سال داده شود. در کودکان بالای 4 سال غرغره آب نمک یا مکیدن آبنبات های سرماخوردگی گلودرد را تسکین می دهد.
سرماخوردگی کودکان
« برای درمان سرماخوردگی کودکان زیر 2 سال از دارو استفاده نکنید.» این پیشنهاد سازمان غذا و داروی آمریکا (FDA) به والدین است.
اگرچه استفاده از داروهای بدون نسخه سرماخوردگی کمک می کند تا کودک سرماخورده حس بهتری داشته باشد ولی به گفته پژوهشگران، این داروها میتوانند خطرهای جدی برای شیرخواران ایجاد کنند و به همین علت مصرفشان در شیرخواران و کودکان زیر 2 سال توصیه نمی شود. حتی در مورد استفاده از این داروها در بچه های بالای 2 سال هم اختلاف نظر وجود دارد. پس با این گفته ها چه طور میتوان سرماخوردگی کودکان را درمان کرد؟ برای دانستن جواب این سوال و شناخت درمانهای جایگزین، با ما همراه شوید و توصیه های متخصصان کودکان را در این مورد بخوانید.
داروهای سرماخوردگی برای کودکان زیان دارد؟
داروهای بدون نسخه سرما خوردگی درمان موثری برای سرما خوردگی نیستند، سرما خوردگی را درمان نمی کنند و استفاده از آن ها کمک نمی کند سرما خوردگی سریعتر برطرفشود. حتی امکان دارد عوارض جانبی مثل افزایش ضربان قلب و تشنج هم در پی داشته باشند. متخصصان سازمان غذا و داروی آمریکا در حال مطالعه و بررسی ایمنی داروهای سرما خوردگی در بچه های بالای 2 سال هستند. در صورتی که می خواهید به بچه زیر 2 سال داروی سرما خوردگی بدهید، دستورالعمل دارو را به دقت مطالعه کنید. 2 دارو با مواد تشکیل دهنده شبیه را هم زمان به بچه ندهید. داروهای آنتی هیستامین، ضدالتهاب و مسکن امکان دارد ترکیب های شبیه داشته باشند.
آنتی بیوتیک ها سرماخوردگی را درمان می کنند؟
آنتی بیوتیک ها برای مبارزه با عفونت های باکتریایی استفاده می شوند اما بر ویروس هایی که سبب ابتلا به سرما خوردگی می شوند، اصلاً تاثیری ندارند، بدین ترتیب درصورتی که کودکتان سرماخورده است، استفاده از آنتی بیوتیک اصلاً کمکی به وی نخواهد كرد تنها با استفاده از آنتی بیوتیک در زمان کودکی، احتمال مقاومت دربرابر آنتی بیوتیک ها در آینده بیش تر می شود.
چه داروهایی می توانند به درمان سرما خوردگی کمک كنند؟
داروهای مسکن مثل استامینوفن یا ایبوپروفن به تقلیل تب و کم تر شدن شدت گلودرد یا سردرد کمک می کنند. درصورتی که به کودک مسکن می دهید، به اندازه مصرف دارو به توجه توجه کنید.
به کودکان کمتر از 6 ماه، کودکانی که بد نشان دچار کم آبی شده است یا دائم استفراغ می کنند، ایبوپروفن ندهید. استفاده از آسپیرین هم در اشخاص زیر 18 سال به علت رابطه آن با بیماری نادر ولی مهلک نشانگان ری، ممنوع است. در صورتی که می خواهید برای درمان سرماخوردگی کودک از داروهای گیاهی استفاده کنید، اول با پزشک کودک مشورت کنید.
دادن دارو به صورت خودسرانه به بچه های زیر 2 سال ممنوع است
در استفاده از شربت سرماخوردگی به نکات زیر توجه کنید:
دوز شربت برای هر سن، طبق دستورالعمل شرکت تولید کننده تعیین می شود. شرکت دارویی باید دستورالعمل استفاده دارو را در جعبه آن قرار دهد. باید شربت سرما خوردگی را پیش از استفاده خوب تکان دهید.
در استفاده شربت سرماخوردگی کودکان رعایت نکات زیر اضطراری هستند:
* این داروها نباید خودسرانه به کودکان زیر سه سال داده شود.
* شربت را دور از دسترس کودک قرار دهید.
* هم زمان با استفاده شربت از داروهایی که ترکیبات مشترک دارند، استفاده نکنید چون امکان دارد دوز یک ترکیب در بدن بچه بالا رود. از جمله این داروها میتوان آسپرین و قرص های درمان تب، سرفه، درد و سرما خوردگی مثل استامینوفن، آنتی هیستامین و ایبوپروفن را نام برد.
* بیش از دوز روزانه، به کودک دارو ندهید.
* دوز بیش از حد میتواند باعث آسیب شدید به کبد یا حتی نابودی آن شود.
* شربت سرما خوردگی میتواند باعث خواب آلودگی شود. به همین علت زمانیکه کودک درگیر فعالیت ذهنی است، از این دارو استفاده نکنید.
* درصورتی که کودک تحت درمان با داروهای ارام بخش و مسکن قرار دارد، بدون مشورت با پزشک از شربت سرما خوردگی استفاده نکنید.
* هیچوقت از شربت سرما خوردگی بعنوان آرام بخش کودک استفاده نکنید.
اگر در زمان سرماخوردگی کودک به ترکیبات دارو حساسیت نشان داد به پزشک مراجعه کنید
در صورت مشاهده موارد زیر، مصرف دارو را متوقف کرده و با پزشک مشورت کنید:
– بیخوابی، احساس گیجی و آشفتگی
– تب بیش از 3 روز یا تب بالای 38 درجه سانتیگراد
– گلو درد بیش از 2 روز
– ادامه داشتن علائم بیماری بیش از 5 روز
– اگر علائم بدتر شد
– اگر کودک به هر یک از ترکیبات دارو حساسیت نشان داد
– اگر کودک واکنشهای حساسیتی مثل خس خس کردن سینه، دانه زدن پوست یا خارش پیدا کرد.
درمان خانگی سرماخوردگی کودکان
چه طور کمک کنیم تا حال کودک بهتر شود؟
برای سرما خوردگی، درمانی وجود ندارد ولی به کاربستن بعضی روش ها کمک می کند تا بچه احساس بهتری داشته باشد.
• به وی مایعات بدهید. مایعاتی مثل آب، آب میوه و سوپ میتوانند به نرم کردن خلط ها کمک كنند.
• كودک را به سرفه کردن تشویق کنید. سرفه کردن به بیرون آمدن خلط از راههای هوایی کمک می کند. درصورتی که بچه برای سرفه کردن به کمک احتیاج دارد، وی را روی پایتان بنشانید، بدنش را حدود 30 درجه به طرف جلو خم کنید و به آرامی به پشتش ضربه بزنید.
• برای کودکان کوچک تر، از فینگیر استفاده کنید. این ابزار خلط ها را از بینی خارج می آورد. قسمت حباب را فشار دهید، نوک ابزار را اهسته در یک سوراخ بینی بگذارید و به آرامی حباب را آزاد کنید.
• راه های تنفسی را نمدار نگه دارید. یک دستگاه بخور سرد در اتاق کودک قرار دهید. برای پیشگیری از رشد قارچ ها، آب دستگاه را هرروز تعویضو بر اساس دستورالعمل سازنده، دستگاه را تمیز کنید. بخار حمام گرم هم میتواند کمک کننده باشد. قطره بینی هم به بیرون امدن خلط ها و ترشحات بینی و نفس کشیدن بهتر بچه کمک می کند.
• گلودرد را تسکین دهید. در بچه ها بالای 4 سال غرغره آب نمک یا مکیدن یک آبنبات سفت یا آبنبات های سرماخوردگی گلودرد را تسکین می دهد. عسل هم خواص ضد سرفه دارد. برای کودکان 2 تا 5 سال، نیم قاشق چایخوری (معادل 5/2 میلی لیتر)، برای کودکان 6 تا 11 سال، 1 قاشق چایخوری (معادل 5 میلی لیتر) و برای بچه های بالای 12 سال، از 2 قاشق چایخوری (معادل 10 میلی لیتر) عسل استفاده کنید. با توجه به خطر مسمومیت غذایی نادر ولی مهلک بوتولیسم در نوزادان، هرگز به کودکان زیر یک سال عسل ندهید.
• کودک را به استراحت تشویق کنید. درصورتی که تب دارد یا بسیار سرفه می كند، لازم است در منزل بماند و استراحت کند.
چه وقت با پزشک تماس بگیریم؟
بیشتر سرماخوردگی ها به درمان خاصی احتیاج ندارند و باید دوره شان بگذرد ولی لازم است به علائم و نشانه های کودک توجه کنید. در شیرخواران زیر3 ماه، با مشاهده نخستین علائم بیماری با پزشک تماس بگیرید. در نوزادان سرما خوردگی می تواند به سرعت به کروپ، سینه پهلو و بیماری های جدّی منجر شود.
به کودکتان آموزش دهید در زمان سرماخوردگی موقع عطسه، بینی اش را با دستمال بپوشانند
بهترین راه پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی چیست؟
سرماخوردگی با ذرات تنفسی الوده، سرفه یا عطسه، در هوا انتشار می یابد. به کاربستن اقدام های ساده میتواند برای پیشگیری از سرما خوردگی در والدین و کودکان موثر باشد. برای پیشگیری از سرماخوردگی کودکان، این روش ها را انجام دهید:
• كودک را تمیز نگه دارید. به وی اموزش دهید مدام دست هایش را بشوید. هنگامی که آب و صابون دردسترس نیست، از ضدعفونیکننده های دارای الکل استفاده کنید. وسایل بازی ها و سطوح منزل را تمیز نگه دارید.
• به تمامی افراد منزل اموزش دهید که موقع عطسه و سرفه، بینی و دهانشان را با دستمال کاغذی بپوشانند، بعد دستمال را دور بیندازند و در صورت نبودن دستمال کاغذی، با دست جلوی دهانشان را بگیرند.
• از ظرف، لیوان، کیسه حمام، حوله و دیگر وسیله های شخص مبتلا به سرما خوردگی که محل هایی مطلوب برای رشد میکروب ها هستند، بطور مشترک استفاده نکنید.
• از افراد مریض دوری کنید. در بیماری های ویروسی، در چند روز اول، احتمال انتقال بیماری بیش تر است.