یک روز پس از انتشار اخباری مبنی بر معطل نگه داشتن چندین ساعته دهها ایرانی-آمریکایی و ایرانیان مقیم آمریکا در مرز شمالی این کشور با کانادا، چند نماینده کنگره این کشور از جمله سناتور الیزابت وارن، از نامزدهای پیشتاز انتخابات ریاست جمهوری به این موضوع واکنش نشان دادند. اداره مرزبانی آمریکا اما “آزار” و “پرس و جوی فراتر از قانون” از ایرانیان را تکذیب کرده است.
در دو روز گذشته و در پی افزایش تنش میان آمریکا و ایران، گزارشهایی در شبکههای اجتماعی منتشر شد که بیانگر بروز مشکل برای بعضی از شهروندان ایرانیتبار ساکن آمریکا در مبادی ورودی ایالات متحده است.
بر این اساس، بعضی از این افراد که شهروند آمریکا یا دارنده اقامت دائمی در این کشور هستند، به صورت طولانی مورد سوال و جواب قرار گرفتهاند و ماموران از آنها درباره نظرشان درباره تنش میان ایران و آمریکا سوال کردهاند.
شورای روابط آمریکایی-اسلامی (CAIR)، از سازمانهای فعال در زمینه حقوق مدنی مسلمانان در آمریکا نیز از بازداشت موقت تعدادی از ایرانی تباران در مرز زمینی میان استان بریتیش کلمبیا در کانادا و ایالت واشنگتن آمریکا خبر داده بود.
این اخبار و روایتهای ایرانیانی که میگویند در راه بازگشت و در مرز میان ایالت واشنگتن آمریکا و استان بریتیش کلمبیا کانادا معطل و “استنطاق” شدهاند موجب شد روز دوشنبه، ششم ژانویه، چند نماینده کنگره آمریکا به این واقعه واکنش نشان دهند.
سناتور الیزابت وارن، از دموکراتهای برجسته مجلس سنا و یکی از سه نامزد پیشگام در انتخابات درون حزبی برای رقابت با دونالد ترامپ در پاییز امسال گفته: “این اخبار بسیار ناراحتکننده هستند، ایرانی-آمریکاییها دارای حقوق مساوی چون همه شهروندان آمریکا هستند و باید با آنها با احترام و شأن در مرزها رفتار کرد نه با رویکرد مهاجرتستیزانه یا خشکمغزی و تعصب.”
اما به رغم ابراز نگرانی چند نماینده کنگره، سازمان گمرک و مرزبانی آمریکا عصر دیروز (یکشنبه ۵ ژانویه) با انتشار یک توییت ”بازداشت شهروندان ایرانی- آمریکایی و ممانعت از ورود” آنها به ایالات متحده را رد کرد.
این در حالی است که از روایتهای دست اول برخی از این افراد و همچنین از نوشتههای بعضی از کاربران شبکههای اجتماعی بر میآید که برخلاف تجربههای قبلی آنان در مبادی ورودی به آمریکا معطل شدهاند تا به سوال های ماموران پاسخ دهند.
سپهر که یک مهندس ایرانیتبار ساکن سیاتل در آمریکاست، به بیبیسی فارسی گفت حدود شش ساعت در مرز معطل شده است.
او که شهروند کاناداست و همزمان اقامت دائمی ایالات متحده (گرین کارت) هم دارد، از راه زمینی از استان بریتیش کلمبیا کانادا قصد ورود به آمریکا را داشته است.
به علت حضور هزاران ایرانی در این استان کانادا و به ویژه شهر ونکوور، این مرز یکی از پرترددترین گذرگاههای مورد استفاده ایرانیان برای سفر میان کانادا و آمریکاست.
سپهر به بیبیسی فارسی گفت که ماموران مرزی از او درباره محل تولد، سالهای دبیرستان در ایران، خدمت سربازی خودش و پدرش، شغل و مشخصات بستگانش سوال کردهاند.
به گفته او، از بعضی از ایرانیان حاضر در مرز که برای ساعتها معطل بودهاند، درباره حسابهای کاربری آنها در شبکههای اجتماعی سوال شده است.
جان قزوینیان، استاد دانشگاه در پنسیلوانیا نیز از سوال و جواب در فرودگاه نیویورک خبر داده است.
آقای قزوینیان در توییتر نوشته است که هنگام ورود به آمریکا، در فرودگاه جان اف کندی نیویورک او را به اتاقی راهنمایی کردند و ماموران مرزی از او درباره اوضاع ایران سوال کردهاند.
به نوشته آقای قزوینیان برخورد مامور پلیس مرزی با او عاری از خشونت بوده و سوال و جواب تنها چند دقیقه طول کشیده است.
بعضی از نمایندگان ایالتهای غرب آمریکا در کنگره این کشور هم درباره انتشار این گزارشها ابراز نگرانی کردهاند.
پرامیلا جایاپال، نماینده ایالت واشنگتن در مجلس نمایندگان آمریکا در توییتر از گزارش های مربوط به “بازداشت” بعضی از ایرانی-آمریکایی ها در مرز کانادا با ایالت واشنگتن ابراز نگرانی کرده است.
باربارا لی از نمایندگان ایالت کالیفرنیا در مجلس نمایندگان آمریکا نیز با اشاره به “بازداشت ایرانی تبارها از جمله شهروندان آمریکا و دارندگان کارت سبز به وسیله ماموران مرزی”، از شهروندان خواسته است تا موارد مشابه را به دفترش اطلاع دهند.
در همین حال، اداره گمرک و مرزبانی کانادا با صدور بیانیهای گفته: “آژانس مرزبانی کانادا هیچ دخالتی در این واقعه نداشته است. همه کاناداییها فارغ از تاریخچه آنها برابرند و مطابق قانون کسی حق ندارد آنها را در مرزهای کانادا به علت نژاد و قومیت یا مذهبشان متوقف کند.
رسانههای آمریکایی هم روز دوشنبه به این گزارشها توجه نشان دادند. وبسایت خبری بازفید در گزارشی مفصل با چند نفر از کسانی که در مرز ایالت واشنگتن با کانادا معطل و سوال و جواب شده بودند گفتگو کرده.
یکی از آنها که مادر دو فرزند بوده و نخواسته نامش فاش شود به بازفید گفته با وجود رفتار محترمانه افسران مرزبانی وقتی کودکان او که هر دو متولد آمریکا هستند علت این معطلی طولانی را پرسیدهاند نتوانسته بغض خود را کنترل کند چرا که: “نمیخواستم به فرزندانم بگویم آنها با بقیه کودکان آمریکایی فرق دارند چون فقط مادرشان در ایران متولد شده است”.